Den usynlige asyldøden

Forrige uke sendte Norge en Afghansk asylsøker tilbake til Afghanistan. Ifølge UDI’s nettsider skal «Personer uten oppholdstillatelse i Norge som blir tvangsreturnert til Afghanistan av politiet vil motta 3 000 kroner i kontantstøtte per person.» (kilde: http://www.udi.no/Sentrale-tema/Retur-og-tilbakevending/Retur–og-reintegreringsprogrammer/Tvangsreturer-til-og-reintegrering-i-Afghanistan-Pran/). Denne personen så lite til disse pengene. Han ble gitt rundt 30 dollar (ca. 180kr) og èn overnatting før han ble sendt på gaten.

I dag kom nyheten om at denne mannen har tatt livet av seg selv. En mannlig afghaner som skulle tvangsreturneres har også begått selvmord i Bodø. Selvmord er svært vanskelig å begå fordi det strider mot menneskelig natur. Disse menneskene flyktet til Norge (via en risikabel flyktningvei som hvert år koster utallige menneskeliv) fordi de ønsket å redde sine liv, ikke for å miste det. Disse unge mennenes valg viser tydelig at et liv i Afghanistan ikke er mulig for dem. Uansett hvilken grunn UDI og UNE gav for å avslå søknadene, så er det ikke holdbart.

Hva er viktigst for staten Norge? Humanitet eller «asylregulerende hensyn»? Disse to tingene kan ikke gå hånd i hand, fordi de «regulerende hensynene» som det er snakk om dreper og påfører enkeltpersoner lidelser som ikke er demokratiet verdig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s