Fra lek til alvor

child_brides

FN bekymrer seg over barneekteskapene som stort sett rammer unge jenter. De estimerer at 140 millioner jenter blir barnebruder mellom 2011 og 2012. Mange av disse jentene er under 15 år når de blir giftet bort.

De helsemessige og sosiale konsekvensene for disse jentene er mange. En av sidene ved dette er at kvinnekroppen ikke er fysisk klar til å føde barn i en alder av tidlig pubertet. Under fødsel kan vagina, blære og endetarmen kan sprekke, noe som fører til lekkasje av urin og avføring. Barseldøden er også en dyster konsekvens av denne praksisen. Mødre under 15år har fem ganger større sjanse for å dø under fødsler enn mødre i tjueårene. Dersom jentene er svært unge kan huden mellom urin og/eller avføring og vagina revne under samleie.

Jenter som giftes bort under 18år utsettes oftere for vold, misbruk og voldtekt. Familien som giftet henne bort er som regel langt unna og hun befinner seg i fremmede omgivelser. Et annet selvinnlysende poeng er at seksuell omgang med barn betraktes som barnemisbruk og pedofili i internasjonal lovverk.

Under følger noen bilder videoer, statistikker og lenker som gir mer informasjon om barneekteskap.

Yemen child marriages1
Bildet er fra National Geographic. Brudeparene er fra Jemen.

child-marriage_98_50
Aldersforskjellene kulminerer med alderen. Yngre bruder har større mulighet for å måtte nøye seg med en eldre menn. Jentene er også mer utsatt for HIV og Aids, siden ektemennene deres har hatt lengre seksuell erfaring.

Child Marriage in Afghanistan - MM7772
Jenten var 14år da bildet ble tatt. Sønnen på høyre side er 2år gammel. Tell tilbake og gjett hvor gammel hun var da hun fødte, og ikke minst hvor gammel hun var under sin første seksuelle erfaring.

Jenten fra videoen er fra Afghanistan. Hun trygler om hjelp og hun er redd for at mannen kommer til å drepe henne. Sårene hun har på armene er etter glødende sigarettsneiper.

khomeini
Hva gjør Khomeini i dette innlegget? «The supreme leader of Iran» var antageligvis klar over enkelte av komplikasjonene med tidlige ekteskap. Han påla ektemenn å skille seg fra barnebruden dersom huden mellom vagina og urin/avføring revnet under samleie. Jentene skulle sendes hjem til familien, hvor de i mange omstendigheter ser en mørk fremtid i møte.

Bildene jeg har lagt inn er noe misvisende. Muslimske land er ikke verstingene i denne statistikken. Her er en liten oversikt.

Rank Country Name % girls married before 18
1 Niger 75
2 Chad 72
3 Bangladesh 66
4 Guinea 63
5 Central African Republic 61
6 Mali 55
7 Mozambique 52
8 Malawi 50
9 Madagascar 48
10 Sierra Leone 48
11 Burkina Faso 48
12 India 47
13 Eritrea 47
14 Uganda 46
15 Somalia 45
16 Nicaragua 43
17 Zambia 42
18 Ethiopia 41
19 Nepal 41
20 Dominican Republic 40
Hentet fra: http://www.icrw.org/child-marriage-facts-and-figures
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s