Forfølgelse over grensen – Hazaraene i Quetta

Forfølgelse over grensen

I de siste årene har bombeangrepene i Quetta i Pakistan fått noe oppmerksomhet i nyhetskanaler som BBC og andre. Bombeangrepene er rettet mot en etnisk gruppe som kalles Hazara. De er hovedsakelig første, andre og tredje generasjons flyktninger fra Afghanistan som har bosatt seg i et etnisk avgrenset område i Quetta. Det seneste og dødeligste angrepet kom 16. februar samme år, hvor 84 mennesker ble drept og 190 skadet. Angrepet utløste en serie av demonstrasjoner verden over. En demonstrasjon ble også holdt utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo.

Uten navn4

Angrepene i Quetta er ikke, som mange tror, et problem som er født i Pakistan. Det er et problem som har fulgt hazaraene fra Afghanistan. Hvilke problemer flyktet de fra? Hazaraene i Afghanistan har gjennom flere generasjoner blitt utsatt for massakre, diskriminering og slaveri under andre etniske folkegrupper i Afghanistan. I en periode på tjue år ble 60% av befolkningen massakrert. De skiller seg etnisk ut i område med et karakteristisk, mongolsk utseende. I Afghanistan forfølges hazaraene i stor grad av Taliban-bevegelsen. Mange selvmordsbombinger retter seg mot hazaraenes moskeer, boligområder, bryllup og religiøse høytider. Dersom en hazara blir stoppet i en av Talibans veikontroller blir han drept sporenstreks. Det er det samme Taliban som tar på seg ansvaret for bombingene i Quetta. Hazaraene i Quetta flyktet opprinnelig fra diskriminering, forfølgelse og etnisk vold. Dessverre har problemene fulgt dem over grensen.

 

En personlig kommentar:

Jeg snakket nylig med en kvinne som har familie og slekt i dette området. Tanten hennes hadde fire sønner, tre av dem døde i angrepene 16. februar. Flere av slektningene fikk alvorlige skader. En gutt på tretten, antageligvis en nevø, har kommer til hektene, men en liten jente ligger fortsatt på sykehus. Hennes manns familie har også blitt rammet. Fire slektninger, tre av dem barn under femten år, har blitt drept. Da jeg snakket med henne fikk jeg dette sjokket, som nyhetsgenerasjonen av og til får, når det gikk opp for meg at personene som rammes faktisk er mennesker. De er mennesker av en afghansk flyktning generasjon, og har et familienettverk av pårørende som strekker seg helt til Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s