Arabisk vår, høst og nå vinter i Egypt?

profil

Etter regimefallet og den umiddelbare gledesrusen erfarer det nye Egyptiske demokratiet noen innkjøringsproblemer. Kriminalitet og arbeidsledighet er et økende problem i landet. Den nye regjeringen har i tillegg en kjedelig arv fra Mubaraks korrupte regime i form av massiv utenlandsgjeld.

I forstedene har kriminaliteten økt drastisk siden 2010. Ifølge tall fra den det egyptiske innenriksdepartementet har drapssaker økt fra 744 til 2,144, innbrudd fra 7,369 til 11,699 og væpnede ran fra 233 til 2,807, nesten en tolv ganger forøkelse! De sterke politiorganene som eksisterte under Mubarak har forfalt etter revolusjonen, og ses på som maktesløse, fraværende og udisiplinerte. Sammen med polititragedien sliter landet også med et ineffektivt rettssystem.

Port Said, inngangsporten til Suezkanalen, en viktig handelsby for shippingen gjennom Suezkanalen, som tidligere flommet over av cruiseturister, er nå blitt et fristed for smuglere og kriminelle. Smuglervirksomhet forekom i en begrenset utstrekning under Mubarak-regimet, men etter politiets sammenbrudd har smuglerne fått frie tøyler og sprer sin virksomhet til andre deler av landet.

Økende tilgang til våpen både blant kriminelle og privatpersoner er enda en bekymringsverdig tendens. I Port Said har innbyggerne dannet sitt eget borgervern for å beskytte seg mot de kriminelle. Det blir mer og mer vanlig for butikkinnehavere og andre privatpersoner å skaffe seg våpen. Urolighetene i Libya, raid av politistasjoner under revolusjonen, samt smuglernes uhindrede og blomstrende virksomhet, bidrar i stor grad til å mette den økte etterspørselen.

Egypts økonomi er enda et ledd i denne bekymringsmeldingen. Egypts samlende utenlandsgjeld etter Mubarak-tiden lyder på ikke mindre enn 35 milliarder dollar, cirka en sjettedel av landet brutto nasjonal produkt (BNP). Dette utgjør 3.4 milliarder dollar i gjeldsbetjening årlig. Dette er en tung bør å bære for et land som allerede sliter med økonomi og politiske uroligheter.

Egypt går en avgjørende tid i møte. Dersom landet forfaller til en mislykket stat, vil den ikke være alene i Midtøsten eller Afrika. Forhåpentligvis problemene i Egypt bare en forståelig turbulens etter en plutselig regimeendring, en arabisk vinter som kan smelte og gå over til vår.

http://www.globalis.no/Land/Egypt/%28show%29/indicators

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/05/20135111531618696.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s