Kvinnen som ikke kunne dy seg..

syndefallet

Jeg er kanskje ikke den eneste som har sett visse likhetstrekk mellom «Pandoras eske» i den greske mytologien og Adam og Evas epleslang i kristendommens syndefall.

Pandora og Eva var begge de første kvinnene i hver sin skapelsesberetning. Hver av dem førte med seg menneskehetens tragedie. Pandoras eske var en gave fra Zevs, en gave som skjulte all verdens ulykker: alder, sykdom, galskap, laster og lidenskaper. Eva fristet sin mann til å spise av det forbudte treet og førte menneskeheten ut i syndefallet.

Pandora var skapt med uimotståelige trekk fra gudene. Eva hadde også rykte på seg for å være usedvanlig vakker. Adam tålte rett og slett ikke tanken på å miste henne, selv om han han av Gud hadde blitt utilbørlig advart mot epleslangens konsekvenser. Epimetheus, Pandoras ektemann, hadde også blitt advart mot sin bror om Pandoras eske, men akk, Epimetheus kunne ikke motstå sin nysgjerrighet.

Adam ble satt til den kjedelige oppgaven å navngi alle verdens dyr. Etter en stund satte han i gang med en klagesang til Gud, som endte med at Eva ble skapt av hans ribbein. Epimetheus var også involvert med dyreriket, hans oppgave var å gi hvert dyr en egenskap. Da alle talentene var oppbrukt gjenstod mennesket, stygg og evneveikt. Prometevs fikk medlidenhet med de hårløse tullingene, og gav de kunnskapen om å lage ild. Dette gjorde den herskesyke Zevs harnisk. Bibelens skaperhistorie handler også om kunnskap som guddommen ville holde tilbake. Djevelen fristet Eva med «kunnskapen om godt og ondt», noe Eva fikk gjennom smaken av sitt første eple og fødselsveer.

Djevelen i bibelen og Prometevs har ganske interessante roller sammenlignet med hverandre. Prometevs tråkket på Zevs herskerplaner med sin medlidenhet med de ynkelige menneskene. Djevelen bedyret overfor Eva at han ønsket å frigjøre henne fra Guds despotiske reglementer, selv om han senere har blitt mistenkt for å bruke Eva til sin personlige agenda.

Prometevs sammenlignes med en revolusjonær. Djevelen sammenlignes ofte med en opprører. Prometevs ble som straff fastbundet til et fjell mens to ørner driver sin hakketortur, mens bibelens djevel ble kastet i «tartarus».

Revolusjonære kan med hell bruke Prometevs som et forbilde. Djevelen har også sin egen fanklubb i satanistbevegelsen.

De vakre kvinner har i likhet med Eva blitt hyllet og demonisert. Hun er både fristerinnen og mor til menneskeheten. Pandora ble skapt for å straffe menneskeheten for sin urettmessig ervervede kunnskap. Det hersker uvisshet om det var Epimetheus eller Pandora som åpnet Pandoras eske.

Både Adam og Epimetheus valset i det store og hele blinde og naive i ulykken. Noe som igjen befester kvinnen som den store fristerinnen. Det ligger en advarsel til dere her, gutter…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s