La for menneskehetens skyld Det Gamle Testamentet være

Dette må være et historisk øyeblikk: De kristne har endelig klart å brukt Det Gamle Testamentet til noe positivt og sunt (bokstavelig talt). Likevel blir jeg litt nervøs når jeg ser en profilert kristne predikanter som Joen Osteen begynner å børste støv av denne eldgamle og litt uhyggelige boken.

Joen Osteen er en kjent amerikansk TV-predikant med rundt 7 millioner seere månedlig delt rundt i 100 forskjellige land. I denne episoden kommer han med forskningsrapporter og bibelsitater i hver sin hånd. Han snakker om svinekjøtt. «Noe skriftene forteller oss at vi ikke skal spise» konstaterer Joen. Dermed brukte han et poeng som er utslitt både blant jøder og muslimer: Er det ikke dette vi har sagt i tusener av år? Er ikke dette Guds visdom nedfelt i vår bok, som jo viser at vår hellige bok er sann! (De samme står jo i alle tre bøkene: Bibelen, Toraen eller Koranen, men disse «to andre» – er selvfølgelig blitt «forvansket» ad ulike veier gjennom årenes løp). Jeg elsket selv «cheese and ham sandwichs» sier han mens tonen hans megetsigende legger til: «men ærlig talt, slutt med det». «Gud vet hva som er best for oss, og vi må være villige til å gjøre noen forandringer».

slaveri

Vil du få deg en slave eller en slavekvinne, skal dere kjøpe dem av folkeslagene som bor rundt omkring dere. 45 Dere kan også kjøpe slaver av de fremmede som holder til hos dere, og av etterkommerne deres som bor hos dere og er født i landet. Dere kan eie dem, 46 og dere kan la dem gå i arv til barna deres etter dere, så de kan eie dem for alltid. Dere kan bruke dem som slaver. Men blant dine brødre israelittene må ingen være som en hard hersker mot andre. 3.Mo 25:44-46

Utdaterte lover

Hva er det som gjør meg så nervøs med at en hyggelig prest forteller noen sunnhetens råd til folket? Med all respekt for kristne i dag. Jeg er bekymret fordi Joel Osteen bruker lover som den gjengse kristne anser som utdaterte. Hebreerne 8:13 kaller den «gamle loven», det vil si mosebøkene, for «foreldet», og i Apostlenes gjerninger 10:9-16 blir Peter i et syn formant å spise det som var «besmittet og urent», noe som innbefattet svinekjøtt. Hvorfor begynne å tukle bort i disse gamle lovene igjen nå, 2000 år etterpå? Gris er usunt. Det har forskerne visst lenge. Akkurat som de har vist at røyk, alkohol og sukker, fett og koffein i store mengder også kan være skadelig for helsen. Spis svin, eller la vær hvis du velger det. Men la for all del den gamle «steinalderboken» (hvor ordet «stein» får en litt vel bokstavelig mening) være.

amorites

«Så sier Herren over hærskarene: Jeg krever amalekittene til regnskap for det de gjorde mot israelittene da de dro opp fra Egypt. De sperret veien for dem. 3 Dra nå ut og slå amalekittene. Slå alt som tilhører dem, med bann. Spar ingen. Drep menn og kvinner, småbarn og spedbarn, okser og sauer, kameler og esler!» – 1. Sa 15:2,3

Men å plukke ut en eller annen positiv lov fra Det Gamle Testamentet er vel ikke så ille?

Lot

Lots døtre hadde seksuell omgang med sin far for å bevare slektslinjen, etter at hans kone ble gjort til en saltstøtte for å snu seg å kikke på hjemmet som ble ødelagt.

Jo, det er det. Der er det nemlig ikke mye å hente derfra som kunne passe inn i vårt moderne samfunn. Det nye testamentet er så fullspekket med drama, vold og hårrystende historier at de får Hollywoods thrillere og skrekkfilmer til å blekne i forhold. Ta for eksempel noen av de forbrytelsene som skulle straffes med steining eller annen dødsstraff (og hold deg fast): avgudsdyrkelse, homofili, incest, hvis man ikke feiret sabbat, hvis en uren (les: fysisk syk eller rituell uren) spise av offermaten, spotting av Gud, avgudsdyrkelse, voldta en forlovet jomfru (men hvis hun ikke var forlovet skulle voldtektsmannen gifte seg med henne og betale erstatning. Om hennes ønsker i saken blir det imidlertid ikke sagt noe om), en forlovet jomfru som ble voldtatt i byen (hvis det derimot skjedde i åkeren skulle hun bli spart siden ingen ville høre skrikene hennes. Det står ingenting hva som vil skje med en jomfru som skrek i byen uten å bli reddet i tide, eller ikke hjulpet i det hele tatt), spise blod, sverge til en annen religion, ha seksuell omgang med en kvinne med menstruasjon, hvis en kvinne løy om å være jomfru, spiste syret brød i de usyredes høytid, brukte tempeloljen til noe annet, forble uomskåret, utføre magiske ritualer, forkynne om en annen tro, røre ved hellige ting uten tillatelse, var ulydige mot foreldrene, og sist men ikke minst utenomekteskapelig samvær generelt. Steining utgjør bare en perle på en perlerad fulle av skrekkelige eksempler. Noen trekk som går igjen er favorisering av visse etniske folkeslag og nedslaktingen av tusener av mennesker. Kam(Ham), sønnen til Noah, ble blant annet fordømt fordi han ikke dekket til sin fulle fars genitalier. Flere generasjoner senere ble hans etterkommere, kanaaneerne, utpekt til totalt utslettelse (noen av folkeslagene som bodde i det lovte land skulle drepes alle som en, mens andre fikk det generøse tilbud om å bli slaver). Lot tilbød sin egen datter til en voldtekstsyk mobb i bytte mot gjesten sin, og blir senere rost for denne heroiske dåden. Jefta ofret sin egen datter på bålet i bytte mot seier mot amorittene.

Ham_cursed_By_Noah

Da han drakk av vinen, ble han full og kledde av seg inne i teltet sitt. 22 Ham, far til Kanaan, fikk se faren naken, og han fortalte det til de to brødrene sine, som var ute. 23 Sem og Jafet tok en kappe og la den over skuldrene. De gikk baklengs inn og dekket farens nakne kropp. De vendte ansiktet bort så de ikke så sin far naken. 24 Da Noah våknet av rusen og fikk vite hva den yngste sønnen hadde gjort mot ham, 25 sa han:
«Forbannet er Kanaan!
For sine brødre skal han være
den laveste blant slaver!»

Det gamle testamentet, inkludert Moseloven, kongebøkene, krønikene, Josva, dommerens bok og mange flere småbøker er etter min mening skrekkeksempler på urettferdighet, voldelighet, blodsutgytelser og for ikke å snakke om slaveri (det ble forbudt å gjøre slaver av de gamle israelerne, men andre nasjoner var helt ok. De var slaver for livet og slaveriet gikk i arv), flerkoneri og avstraffelse av folkeslag for tidligere generasjoners forbrytelser. Mange kristne har valgt å overse disse tingene og heller fokusere på det nye testamentet, og det med god grunn. Hvorfor ikke bare vedlikeholde denne sunne trenden?

uzzah-01

Da paktens ark ble satt på en oksekjerre for å flyttes, var det en mann med navn Ussa som tok tak i arken for at den ikke skulle falle. Øyeblikket etter ble han drept av Gud. Etter det ble Kong David «grepet av frykt for Gud» (forståelig nok). Han satte igjen arken i Ebed-Edoms hus, som derimot ble rikelig velsignet for det uventede paktbesøket, i 3 måneder. – 1. Kr. 13:7-14

Jeg overdriver vel litt her nå…

Jeg tror ikke Joen Osteen står for noen av de barbariske tingene jeg nettopp listet opp. Tvert imot er han kjent som en predikant som fokuserer på et positivt budskap. (Det kan nevnes at han inkluderer til og med Mormonene i det store kristne felleskap). Likevel. Er det så smart å hente opp støvete (eller snarere blodige) gamle lovet fra den gamle boken og begynne å kalle dem «Guds påbud»?

jeftas datter

Jefta avla et løfte til Herren og sa: «Gir du ammonittene i mine hender, 31 skal den første som kommer ut gjennom døren i mitt hus og møter meg når jeg vender velberget tilbake fra krigen mot ammonittene, høre Herren til. Jeg skal bære ham fram som brennoffer.» 34 Da Jefta kom hjem til huset sitt i Mispa, kom datteren hans ut imot ham med håndtrommer og dans. Hun var det eneste barnet hans, han hadde ingen sønn eller datter utenom henne. 35 Da han fikk se henne, flerret han klærne sine og ropte: «Å, min datter, for en sorg du volder meg, for en ulykke du bringer! Jeg har gitt Herren et løfte, og jeg kan ikke ta det tilbake.» 39 Da de to månedene var omme, kom hun tilbake til faren, og han gjorde med henne som han hadde lovet. Do. 11: 30, 31, 34, 35, 39

Etter min mening bør de kristne holde seg til det nye testamentet, salmene og predikernes bok. Til nød kan de også titte innom Daniel, Jesaja og Jeremia, ja så frem de klarer å holde tunga på rett plass gjennom disse svært så forvirrende bøkene. Dette kan til og med brukes til noe positivt. Potensielle rasister og sadister som ønsker å vite noe om det gamle testamentet burde med all hell henvises til Jeremia, Klagesangene, Esekiel eller andre gørrkjedelige og forvirrende bøker. Dersom personen i hele tatt kommer seg gjennom første bok, noe som i og for seg viser en ganske rosverdig pågangsvilje, vil han trolig glemme mosebøkene for lang tid fremover. De få som leser alle mosebøkene, tyner seg gjennom kongebøkene og nesten omkommer på slutten av krønikene, ender som regel opp som ateister.

Reklamer

2 responses to “La for menneskehetens skyld Det Gamle Testamentet være

 1. Litt av noen eksempler! Det gamle testamentet er sikkert full av grusomheter for de som har greidd å komme i gjennom 🙂

  Predikanter som Joel Osteen gjør meg kvalm! Alt virker så kommersielt! De bruker Bibelen akkurat som det passer dem, bare showet blir flott. Showet betyr nemlig alt – ikke innholdet. Det spilles hemningsløst på sjarm, suggesjon og sentimentalitet i en religiøs/kommersiell suppe som generere masse penger.

  Det som er skremmende, er at «amerikanere flest» synes å være veldig komfortable med at det skal være slik. Og det har ikke blitt noe mindre av det etter 9-11…

  Liker

 2. Når det gjelder Joel Osteen er jeg helt enig. Han oppfører seg og snakker så sleipt at de bak TV-skjermen (og som ikke er hans fans) knapt vet hvor de skal gjøre av seg, om de skal stønne eller fnise, eller litt av begge deler.

  Jeg kom forresten over klippet via en muslimsk fb-venn med teksten: «De kristne har endelig skjønt det!» – og det med den øvrig nevnte predikanten på tråden.

  Jeg vet ikke så mye om trendene der borte i Amerika for tiden. Men det er klart at det sier noe når Osteen har såppas mange seere, og det finnes jo mange flere utgaver av ham som dominere TV-skjermene. Det som sjokkerte meg mest var at de muslimske jentene ikke klarte å se hva som var suspekt Osteen: «Hihi. Ser dere ikke hvor sleip han er?» -«Nei, han ser helt normal ut. Hva ler du sånn av?» – alt handler vel om perspektiver.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s