Den Norske Drømmen

I Amerika roses immigranter som søker etter et bedre liv, mens i Norge skjer det stikk motsatte.

Jeg så nylig på en filmen The Citizen, som handler om en libanesisk immigrant i Amerika. Uheldig nok ankommer han bare dager før 11. september og får kjenne hvordan fremmedhat, skepsis og hevn forsurer det frihetssamfunnet han hadde drømt om. Senere prøver myndighetene å deportere ham på grunn av falske anklager. I advokatens forsvarstale i retten sier han om immigranten:

«Han kom på grunn av den amerikanske drømmen!» – Rettsforsamlingen sukker, og en nesten religiøs stemning av sympati og forståelse gløder fra TV-skjermen.

Denne uttalelsen blir tydeligvis fremmet som noe positivt. Immigranten var kommet på grunn av ønsket om et god jobb, hus, bil, familie, suksess. Kort sagt et godt liv. The American Dream. «Han burde få bli,» sier advokaten. Filmen er lagt opp slik at seerne skal føle det samme.

amerikansk drømm

Fra filmen The Citizen

Den Norske drømmen?

Dette fikk meg til å tenke på våre holdninger til immigranter her hjemme. Det kan virke som vi mener det motsatte. Fins det ikke stadig kritiske røster som klager over «flyktninger som bare kommer for pengene og et bedre liv»? Penger og et bedre liv – Den Norske Drømmen. Vi liker ikke immigranter som vil opp og frem her i verden, fordi vi betrakter dem som snyltere. Og om immigrantene møter suksess eller ikke er to sider av samme sak. Om de lever av sosialen så tar de penger fra felleskassa, og om de får seg gode jobber, så tar de jobbene fra oss.

Norsk_utvandring_ti_885667i

Nordmenn på jakt etter et bedre liv i Amerika. Ofte var det ”bygdas beste menn” som dro – Bjørnsons ord.

Starter på Null

De fleste glemmer at ikke-europeiske immigranter som kommer til Norge, starter som oftest på Null. All utdanning og arbeidserfaring blir som regel ikke godkjent i det norske systemet. Etter norskkurs må de starte på Grunnkurs, og etter Grunnkurs kommer Videregående utdanning. Når man selv er i slutten av 20årene og står ovenfor en 7-10årig utdanning, sier det seg selv at man skal være heldig dersom man ender opp med et fagbrev. Det sier også seg selv at en del bruk av felleskassa må til for å komme seg til denne lange veiens ende. Flyktninger med oppholdstillatelse mottar 2år med støtte. Deretter står de på egne bein på like linje med Nordmenn. EØS-borgere og arbeidsimmigranter har rettigheter på lik linje med nordmenn. I Norge liker vi ikke immigranter som kommer på grunn av «Den Norske drømmen», og vi har lagt opp systemet slik at det i praksis ikke en gang er mulig å drømme. (Pragmatiske innvandrere satser som regel på neste generasjon, og det vises på utdanningsstatistikkene, hvor 2-generasjons innvandrerjenter topper listene.) Leger, professorer og journalister vasker våre golv og toaletter, og dette passer oss utmerket. Eller gjør det det?

Tjener 25 billioner pund på immigranter

I England gjorde de nylig en omfattende undersøkelse for å finne ut om immigranter var en byrde eller en ressurs for britisk økonomi. Immigrantene jobbet mer, brukte mindre av sosiale goder. Til sammen bidrar de til 25 billioner pund til en britiske økonomien. Hvorfor gjennomfører ikke Norge en lignende og seriøs undersøkelse her? Er ikke det langt bedre enn å basere immigrasjonspolitikken på heller tvilsomme antagelser fra Fremskritspartiet? Når krig bryter ut er det som regel samfunnets krem som først kommer til Europa. Om myndighetene ikke klarer å gjøre bruk av en menneskelig ressurs, så er det vel knapt immigrantenes skyld? Er det ikke politikken og politikere som må svare for dette? Amerika, Canada, Australia har jo klart det. Og nå har saktens også britene fått det til. Om vi endrer vår politikk og våre holdninger vil nok også Norge kunne klare dette. Eller kanskje vi allerede har fått det til uten at vi helt vet det selv.

Kjøreregler for den norske immigranten

Immigranten Aksel Sandemose fikk sagt sitt om det norske samfunnet. Her finnes nemlig en del obligatoriske kjøreregler man må lære seg skal man leve, bo og jobbe i Norge. Derfor har jeg laget en spesialutgave til våre immigranter av ulike slag:

 janteloven

Kilder:

http://www.theguardian.com/uk-news/2013/nov/05/migration-target-useless-experts

Bilder:

http://www.google.no/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=lVcwj62ThJCN2M&tbnid=JQrHTHPfh6QXPM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.tv2.no%2Funderholdning%2Fsonneravnorge%2Fderfor-dro-nordmenn-til-amerika-3501261.html&ei=9yuGUtzKNsPItQbIz4C4Cg&bvm=bv.56643336,d.Yms&psig=AFQjCNFyfF5LQG1x4Fl_QDGZD98TpVxy_g&ust=1384611165385264

Reklamer

3 responses to “Den Norske Drømmen

    • Hei, «Sapiuntdeviare»! Prøver å finne ut hvordan jeg skal få kontakt med deg direkte, uten å lykkes – Jeg vil spørre om jeg kan få gjengi noe av teksten din i en bok jeg skriver om innvandreres møte med den norske «folkesjel» 🙂 Hvordan kan jeg kontakte deg direkte?

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s